Terra de comes                          Què és això?        Fotos        VídeosTerra de comes és una col·lecció d'imatges del paisatge d'una petita regió de Catalunya que hi ha entre les comarques de la Conca de Barberà, la Segarra i l'Urgell.

Aquest territori es caracteritza per l'abundància de comes, d'aquí el nom. Una coma (del gàl·lic cumba 'vall') és una depressió més o menys pregona i planera en terreny de muntanya (diccionari de Pompeu Fabra). Els topònims amb aquesta arrel hi són nombrosos: Comalats, Comescudé, Comaverd, Comadellops, Comaguala, Comierma...

Sobre el mapa es pot delimitar en un quadre d'uns quants kilòmetres de costat amb el poble de Belltall més o menys al centre. Al nord hi ha la vall del riu Corb; al sud, la del Francolí i, a l'est, la del Gaià. El mig està travessat per les serres del Tallat i de Forès.

Des del punt de vista administratiu, comprèn una part de la Conca de Barberà, la Segarra tarragonina i l'extrem sud de l'Urgell. Des del punt de vista econòmic i social, és una barreja de les tres comarques. És, doncs, una terra de frontera; fa mil anys ho era literalment: a un costat hi havia els moros i, a l'altre, els cristians.

Terra de comes descriu visualment la naturalesa ondejada, austera i bella d'aquest territori.

Les fotografies, geolocalitzades, estan fetes amb una càmera Panasonic Lumix DMC-LX3 i traslladades a Google Photos sense a penes manipulació: el que s'hi veu és molt aproximat a la realitat. També es poden veure via Google Earth.

Els vídeos són muntatges time lapse fets a partir de vídeos filmats amb la mateixa càmera Lumix instal·lada sobre una moto, o bé a partir d'imatges de la càmera fixa BellCam. Aquí es veuen via Vimeo.

Terra de comes és una web de Xavier Berenguer.

Belltall, 2007-2012